Till övergripande innehåll för webbplatsen

Forskrift om parkeringstillatelse for forflytningshemmede

Karnov har Norges mest oppdaterte juridiske oppslagsverk med nyskrevne og ajourførte kommentarer til lover, forskrifter, konvensjoner, forordninger og direktiver. Oppslagsverket inneholder også artikler og en rekke norske, svenske og danske fremstillinger – alt lenket opp til Lovdatas kilder. Kommentarene skrives og ajourføres av landets fremste jurister. Karnov tilbyr historiske versjoner av lovkommentarene, så nå kan alle aktører innen rettspleien trygt henvise til en note.

Med Karnov Lovkommentarer blir rettskildene i Lovdata Pro beriket med enda mer verdifullt innhold, slik at du til enhver tid er oppdatert og kan arbeide målrettet og effektivt.

Få gratis prøvetilgang

Ta kontakt om du vil ha gratis prøvetilgang til Karnov Lovkommentarer

Bjørn Edvard Engstrøm

Tidligere lagdommer i Borgarting lagmannsrett

Stjernenote

Stjernenote

Forskrift 18. mars 2016 nr. 264 om parkeringstillatelse for forflytningshemmede er fastsatt av Samferdselsdepartementet (SD) med hjemmel i vegtrafikkloven § 8 etter delegasjonsvedtak 17. mars 1967 nr. 3462. Delegasjonsvedtaket ble gitt ved kongelig resolusjon i forbindelse med ikraftsetting av lov 18. juni 1965 nr. 4 om vegtrafikk (vegtrafikkloven).

Forskriften om parkeringstillatelse for forflytningshemmede blir ofte kalt HC-forskriften.

Statens Vegvesen har 27. oktober 2023 utgitt oppdaterte retningslinjer for anvendelse og tolking av HC-forskriften. Retningslinjene ble revidert 12. desember 2023, se reviderte retningslinjer. Dokumentet er utarbeidet av Vegdirektoratet på bakgrunn av et samarbeid med representanter fra Norges parkeringsforening (Norpark), Oslo kommune, Norsk Handikapforbund og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon. Retningslinjene er utarbeidet i samråd med Samferdselsdepartementet og inneholder retningslinjer og kommentarer til HC-forskriften. Dokumentet er ment som en støtte for de som skal arbeide med regelverket. Etter en kort innledning knyttes det blant annet kommentarer til de enkelte bestemmelsene i forskriften. Link til retningslinjene:

Vedlagt retningslinjene er også forslag til søknadsskjema med veiledning for både persontillatelse og institusjonstillatelse, forslag til skjema for legeerklæring med veiledning, samt et informasjonsskriv til søkere som innvilges parkeringstillatelse for forflytningshemmede.

Tildeling av parkeringstillatelse for forflytningshemmede er, og skal være, preget av at den enkelte sak avgjøres ved skjønn. Retningslinjene er ment å gi veiledende rammer for denne skjønnsutøvelsen. Det understrekes av Vegdirektoratet i retningslinjene at behandlingen av en søknad om parkeringstillatelse alltid skal innebære en totalvurdering av søkerens situasjon, og at det er forflytningshemmede med et reelt behov for parkeringslette som skal tildeles slik tillatelse. Parkeringstillatelsen er ikke ment som en økonomisk støtteordning.

Både saksbehandlere, klageinstans og andre som behandler eller forbereder behandling av søknader om parkeringstillatelse for forflytningshemmede, har plikt til å gjennomgå og gjøre seg kjent med retningslinjene. Det er et overordnet mål at det til enhver tid må tilstrebes en lik praksis ved tildeling av parkeringstillatelser i alle kommuner.

Forskriften regulerer adgangen for forflytningshemmede til å søke kommunen om parkeringstillatelse (HC-kort). Dette gjelder personer som ikke kan gå eller har store vansker med å bevege seg. Parkeringstillatelsen gir adgang til å parkere motorvogn i hele landet på parkeringsplass reservert for forflytningshemmede. Slik reservasjon er angitt ved offentlig trafikkskilt. Parkeringstillatelsen gir dessuten adgang til å parkere på enkelte andre steder nevnt i forskriftens § 2.

Det kan søkes om HC-kort både som fører og passasjer.

Forskriften regulerer ikke sanksjon mot brudd på reglene om parkering for forflytningshemmede, for eksempel dersom en person uten parkeringstillatelse for forflytningshemmede parkerer på en HC-plass. Dette er regulert i parkeringsforskriften.

Forskriften ble satt i kraft 1. januar 2017, jf. § 11, og opphevet tidligere forskrift 15. mars 1994 nr. 222 om parkering for forflytningshemmede. Denne forskriften erstattet tidligere forskrift 21. oktober 1983 nr. 1581 om parkering for bevegelseshemmede. Mange av reglene i den tidligere forskriften fra 1994 er videreført i någjeldende forskrift, men det er foretatt visse presiseringer av vilkår. I tillegg er det satt inn en formålsbestemmelse, gjeninnført muligheten for å tildele parkeringstillatelse til institusjoner, samt gitt en hjemmel for et nytt nasjonalt register over alle parkeringstillatelser for forflytningshemmede. Rettstilstanden er generelt sett uendret i den någjeldende forskriften, slik at tidligere forvaltningspraksis på området fortsatt er av betydning ved tolking og anvendelse av regelverket.

Forskriften om parkeringstillatelse for forflytningshemmede ble satt i kraft samtidig med blant annet forskrift 18. mars 2016 nr. 260 om vilkårsparkering for allmennheten og håndheving av private parkeringsreguleringer (parkeringsforskriften) og forskrift 18. mars 2016 nr. 261 om offentlig parkeringsgebyr.

Litteratur:

Få gratis prøvetilgang

Ta kontakt om du vil ha gratis prøvetilgang til Karnov Lovkommentarer

Vegtrafikkloven

Luftfartsloven

Bilansvarslova

Skipssikkerhetsloven

|

Yrkestransportlova

Motorferdselloven

Skipsarbeidsloven

|

Havne- og farvannsloven

Småbåtloven

Jernbaneloven

Postloven

Kystvaktloven

Jernbaneansvarsloven

COTIF-loven

|

NIS-loven

Territorialfarvannsloven

Veglova

Jernbaneundersøkelsesloven

Lov om oppskyting i verdensrommet

Lov om innenlands transport i EØS-avtalen

Sjøloven

Parkeringsforskriften

Forskrift om offentlig parkeringsgebyr

Trafikkregler

Tapsforskriften (førerettforskriften)

Skiltforskriften

Førerkortforskriften

Forskrift om ledninger i offentlig veg

Forskrift om gebyr for uforsikret motorvogn mv.