Till övergripande innehåll för webbplatsen

Lov om vern mot smittsomme sykdommer [smittevernloven]

Karnov har Norges mest oppdaterte juridiske oppslagsverk med nyskrevne og ajourførte kommentarer til lover, forskrifter, konvensjoner, forordninger og direktiver. Oppslagsverket inneholder også artikler og en rekke norske, svenske og danske fremstillinger – alt lenket opp til Lovdatas kilder. Kommentarene skrives og ajourføres av landets fremste jurister. Karnov tilbyr historiske versjoner av lovkommentarene, så nå kan alle aktører innen rettspleien trygt henvise til en note.

Med Karnov Lovkommentarer blir rettskildene i Lovdata Pro beriket med enda mer verdifullt innhold, slik at du til enhver tid er oppdatert og kan arbeide målrettet og effektivt.

Få gratis prøvetilgang

Ta kontakt om du vil ha gratis prøvetilgang til Karnov Lovkommentarer

Anne Kjersti Cecelia Befring

Professor, Universitetet i Oslo

Anders Sondrup

seniorrådgiver, Utdanningsdirektoratet

Aslak Syse

Professor emeritus, Universitetet i Oslo

Stjernenote

Stjernenote

Lovkommentarforfattere:

Anne Kjersti Befring, Aslak Syse og Anders Sondrup.

Lov 5. august 1994 nr. 55 om vern mot smittsomme sykdommer (smittevernloven eller smvl.) hører under Helse- og omsorgsdepartementet (HOD). Loven trådte i kraft 1. januar 1995.

Smittevernloven avløste sunnhetsloven av 1860 (lov 16. mai 1860 om Sundhedscommissioner og om Foranstaltninger i anledning af epidemiske og smittsomme Sygdomme), som ble delvis videreført, og en rekke andre lover:

Smittevernlovens forarbeider

Smittelovens forarbeider er NOU 1990: 2, Ot.prp. nr. 91 (1992–93), Ot.prp. nr. 28 (1993–94) og Innst. O. nr. 37 (1993–94). De to proposisjonene i 1991 og 1993 skyldes at smittevernloven ble lagt frem for Stortinget to ganger. Se også St.meld. nr. 29 (1987–88).

Lov 21. juni 2019 nr. 46 om endringer i smittevernloven endret og oppdaterte flere av lovens bestemmelser. Se Prop. 91 L (2018–2019).

Endringene i 2019 gjaldt en større lovrevisjon. Det ble tatt inn vilkår for å gi smittevernreguleringer i forskrift. Plikten til å gi og ta imot personlig smittevernveiledning ble presisert i loven. Det ble foretatt endringer i reglene om tvangsbruk etter smittevernloven, for blant annet adgangen til å fatte hastevedtak om isolering og behandling av saken i smittevernnemnda. Reglene for behandling ved resistensproblematikk ble også tydeliggjort.

Smittevernloven gir fullmakter til Kongen, departementet, Helsedirektoratet og kommunene.

Midlertidig lov 27. mars 2020 nr. 17 om forskriftshjemmel for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av Covid-19 mv. (koronaloven) fastsatte i § 2 at Kongen kan gi midlertidige forskrifter for å utfylle, supplere eller fravike en rekke oppregnede lover dersom det er nødvendig for å oppfylle lovens formål. Smittevernloven var blant de om lag 60 lovene som ble oppregnet. Loven ble opphevet 27. mai 2020, endring ved lov 24. april 2020 nr. 34.

I forbindelse med koronapandemien har det blitt vedtatt flere midlertidige lovbestemmelser i smittevernloven. Smittevernloven §§ 4-3 og 7-12 ble endret midlertidig. Nye midlertidige bestemmelser var i § 4-3 a og i §§ 4A-1 og 4A-2 (koronasertifikat).

Covid-19-forskriften, forskrift 27. mars 2020 nr. 470 om smitteverntiltak mv. ved koronautbruddet, har blitt endret mer enn tre hundre ganger underveis i pandemien. I tillegg foreligger det et stort antall kommunale forskrifter.

Sammenhenger med andre reguleringer

Smittevernloven må under en pandemi (krise) ses i sammenheng med helseberedskapsloven, se helseberedskapsloven § 1-5.

Smittevernlovens inngrepshjemler har et grunnlag i retten til liv og ivaretakelse av helsesituasjonen i Grunnloven § 93, EMK artikkel 2 og ØSK artikkel 12. Inngrep kan samtidig innebære brudd med statens positive og negative plikter til å ivareta menneskers frihet, blant annet i privat- og familieliv i Grunnloven § 102 og EMK artikkel 8, og bevegelsesfriheten i Grunnloven § 106.

Litteratur

Anne Kjersti Befring, Helseretten, Cappelen Damm Akademisk, 2022.

Anne Kjersti Befring og Marion Hirst, Helserett i et nøtteskall, Gyldendal, 2019.

Kjetil Tveitan, Lov om vern mot smittsomme sykdommer, Norsk Lovkommentar, Gyldendal Rettsdata, 2003.

Børge Krogsrud, Smittevernloven. Kommentarutgave, Juridisk forlag, 1995.

Asbjørn Kjønstad og Fredrik Melbye, AIDS og juss, Universitetsforlaget, 1987.

Statens helsetilsyn, Smittevernloven. Veileder – en generell innføring (IK-8/95), 1995.

Få gratis prøvetilgang

Ta kontakt om du vil ha gratis prøvetilgang til Karnov Lovkommentarer

Helsepersonelloven

Pasientjournalloven

Helseforskningsloven

Bioteknologiloven

Helseregisterloven

Helseberedskapsloven

Pasientskadeloven

Helseforetaksloven

Dyrehelsepersonelloven

Helsetilsynsloven

Krisesenterlova

Behandlingsbiobankloven

Lov om rituell omskjæring av gutter

Lov om medisinsk utstyr

Alternativ behandlingsloven