Till övergripande innehåll för webbplatsen

Lov om frivillig og tvungen gjeldsordning for privatpersoner (gjeldsordningsloven)

Karnov har Norges mest oppdaterte juridiske oppslagsverk med nyskrevne og ajourførte kommentarer til lover, forskrifter, konvensjoner, forordninger og direktiver. Oppslagsverket inneholder også artikler og en rekke norske, svenske og danske fremstillinger – alt lenket opp til Lovdatas kilder. Kommentarene skrives og ajourføres av landets fremste jurister. Karnov tilbyr historiske versjoner av lovkommentarene, så nå kan alle aktører innen rettspleien trygt henvise til en note.

Med Karnov Lovkommentarer blir rettskildene i Lovdata Pro beriket med enda mer verdifullt innhold, slik at du til enhver tid er oppdatert og kan arbeide målrettet og effektivt.

Få gratis prøvetilgang

Ta kontakt om du vil ha gratis prøvetilgang til Karnov Lovkommentarer

Egil Rokhaug

Utredningsleder, Barne- og familiedepartementet

Stjernenote

Stjernenote

Lov 17. juli 1992 nr. 99 om frivillig og tvungen gjeldsordning for privatpersoner (gjeldsordningsloven eller gol.) hører under Barne- og familiedepartementet (BFD). Den skal gi privatpersoner mulighet til å få kontroll over sin økonomi. Loven har viktige grenseflater mot konkursrett, tvangsfullbyrdelse og sosialrett.

Regler om frivillig gjeldsordning og tvangsakkord, både for fysiske og juridiske personer, fremgår av lov 8. juni 1984 nr. 58 om gjeldsforhandling og konkurs (konkursloven) første del. Disse reglene er midlertidig satt ut av kraft under koronapandemien og erstattet av midlertidig lov 7. mai 2020 nr. 38 om rekonstruksjon for å avhjelpe økonomiske problemer som følge av utbrudd av covid-19 (rekonstruksjonsloven). Rekonstruksjonsloven trådte i kraft 11. mai 2020 og oppheves 1. juli 2023, jf. rekonstruksjonsloven § 64. For fysiske personer som ønsker gjeldsordning, vil det være gjeldsordningsloven som er det aktuelle alternativet i praksis.

Sentrale forarbeider til gjeldsordningsloven er Ot.prp. nr. 81 (1991–92), Ot.prp. nr. 99 (2001–2002), Prp. 155 L (2012–2013) og Innst. O. nr. 15 (2002–2003).

Det har vært gjennomført to større revisjoner av loven. Ved lov 10. januar 2003 nr. 1 ble det innført nye regler om offentlige krav, samt at enkelte skjønnsmessige bestemmelser ble presisert med sikte på å oppnå en mer enhetlig praksis. Det ble også gitt adgang for namsmennene til å åpne gjeldsforhandling i saker hvor vilkårene klart er oppfylt. Ved lov 14. mai 2014 nr. 17 ble det åpnet for at utenlandsboende kunne søke om gjeldsforhandling. Samtidig ble det vedtatt hjemmel for å gi forskrift om livsoppholdssatser. Slik forskrift er gitt, jf. forskrift 13. juni 2014 nr. 724 om livsoppholdssatser ved utleggstrekk og gjeldsordning. Før forskriften ble gitt, fastsatte departementet rundskriv om veiledende livsoppholdssatser. Det siste rundskrivet ble fastsatt i 2010.

Det er også gitt forskrift om medhjelper for namsmannen, jf. forskrift 4. desember 1992 nr. 885 om oppnevnelse av og godtgjørelse til medhjelper under gjeldsforhandling.

Viktigste litteratur om gjeldsordningsloven er Ernst Moe, Gjeldsordningsloven med kommentarer, Cappelen Damm Akademisk, 2018 og Egil Rokhaug, Gjeldsordningsloven i teori og praksis, 3. utg., Alpha Forlag, 2015.

Gjeldsordningsloven er revidert frem mot 2024, og betydelige lovendringer ventes vedtatt av Stortinget våren 2024, jf. Prop. 67 L (2023–2024). Ikrafttredelse mest sannsynlig 1. januar 2025.

Få gratis prøvetilgang

Ta kontakt om du vil ha gratis prøvetilgang til Karnov Lovkommentarer

Dekningsloven

Panteloven

Eierseksjonsloven

Konkursloven

Lønnsgarantiloven

SI-loven

Kredittopplysningsloven

Gjeldsinformasjonsloven

Lov om internasjonale investeringstvistar

Kredittopplysningsforskriften

Gjeldsinformasjonsforskriften

Rekonstruksjonsloven