Till övergripande innehåll för webbplatsen

Lov om fordringshavernes dekningsrett (dekningsloven)

Karnov har Norges mest oppdaterte juridiske oppslagsverk med nyskrevne og ajourførte kommentarer til lover, forskrifter, konvensjoner, forordninger og direktiver. Oppslagsverket inneholder også artikler og en rekke norske, svenske og danske fremstillinger – alt lenket opp til Lovdatas kilder. Kommentarene skrives og ajourføres av landets fremste jurister. Karnov tilbyr historiske versjoner av lovkommentarene, så nå kan alle aktører innen rettspleien trygt henvise til en note.

Med Karnov Lovkommentarer blir rettskildene i Lovdata Pro beriket med enda mer verdifullt innhold, slik at du til enhver tid er oppdatert og kan arbeide målrettet og effektivt.

Få gratis prøvetilgang

Ta kontakt om du vil ha gratis prøvetilgang til Karnov Lovkommentarer
Lov om fordringshavernes dekningsrett, også kalt dekningsloven, regulerer forholdet mellom fordringshaver/kreditor og skyldner/debitor og nærmere kreditors adgang til å søke dekning i debitors eiendeler/formuesgoder ved gjeldsforfølgning. Loven gir fordringshaver/kreditor, som for eksempel banker og andre långivere, rett til å kreve dekning av gjelden gjennom tvangsinndrivelse av skyldnerens formue.

Dekningslovens hovedformål er blant annet å bidra til å avhjelpe gjeldsproblemer og forebygge konkurs gjennom å muliggjøre forhandlinger mellom fordringshavere og debitor, å sikre at fordringshavere får dekket sine krav gjennom tvangsinndrivelse av skyldnerens formue samt å beskytte debitor mot urettmessig tvangsinndrivelse og sikre at fordringshavere ikke misbruker sin dekningsrett. Dekningsloven regulerer hvilke av debitors formuesgoder som omfattes av kreditors beslagsrett, private beslagsforbud, omstøtelse, dividenderett og regler om prioritet i konkurs.

Loven gir fordringshavere mulighet til å kreve dekning av gjeld gjennom tvangsinndrivelse dersom skyldneren ikke oppfyller sine forpliktelser i henhold til låneavtalen. Loven regulerer også forholdet mellom fordringshavere og skyldnere i forbindelse med gjeldsforhandlinger, og muliggjør ordninger med betalingsutsettelse eller gjeldsordning.

Dekningsloven er en viktig lov for både fordringshavere og skyldnere i Norge, og den bidrar til å sikre en rettferdig og ansvarlig håndtering av gjeldsproblemer i landet.

Nils Holger Koefoed

Partner, Ro Sommernes advokatfirma DA

Harald Sommernes

Senioradvokat, Ro Sommernes advokatfirma DA

Stjernenote

Stjernenote

Lov 8. juni 1984 nr. 59 om fordringshavernes dekningsrett (dekningsloven eller deknl.) kom til ved lovreform i 1984 og hører under Justis- og beredskapsdepartementet (JD).

Formålet med loven er å samle viktige materielle regler om kreditforfølgning. Til sammenligning inneholder lov 8. juni 1984 nr. 58 om gjeldsforhandling og konkurs (konkursloven eller kkl.), som også kom til ved lovreform i 1984, hovedsakelig prosessuelle regler. Loven må ses i sammenheng med en rekke lover, herunder blant annet

Sammenhenger mellom lovene er mer utførlig behandlet i kommentarene til de enkelte bestemmelsene.

Sentrale forarbeider er NOU 1972: 20, Ot.prp. nr. 50 (1980–81) og Ot.prp. nr. 39 (1982–83). Også forarbeidene til rekonstruksjonsloven, Prop. 75 L (2019–2020), kan være av interesse.

Endringer i dekningsloven etter at loven trådte i kraft, har vært moderate, herunder:

Endringer i forbindelse med vedtakelse av tvangsfullbyrdelsesloven (lov 26. juni 1992 nr. 86). Endringene knytter seg hovedsakelig til bestemmelsene i dekningsloven § 2-1 femte ledd. Se om endringene Ot.prp. nr. 65 (1990–91) s. 350355.

Endring ved lov 3. september 1999 nr. 72, hvor dekningsloven § 2-12 annet og tredje ledd ble endret slik at skyldner nå kan velge å avslå arv som faller under bobehandlingen. Tidligere kunne skyldner utelukkende velge å avstå fra arv fremover i tid, se Ot.prp. nr. 26 (1998–99) s. 141.

Endring av § 9-2 i forbindelse med vedtakelse av ny arvelov (lov 14. juni 2019 nr. 21). Lovendringen ble gjort for å presisere at rimelige omkostninger til skyldners begravelse skal dekkes før annen gjeld både ved skifte av insolvent dødsbo og ved konkurs hvor vedkommende dør i forbindelse med bobehandlingen. Se Prop. 107 L (2017–2018) s. 366.

Endringer i forbindelse med vedtakelse av midlertidig lov om rekonstruksjon, lov 7. mai 2020 nr. 38, hvor dekningslovens første del ble erstattet, slik at henvisninger til «gjeldsforhandling m.m.» i dekningsloven må leses som «rekonstruksjon m.m.». Se om dette rekonstruksjonsloven § 63.

Av rekonstruksjonsloven § 64 annet ledd følger det at rekonstruksjonsloven oppheves 1. juli 2025. Opprinnelig ble det vedtatt at loven skulle oppheves 1. januar 2022, men lovens virketid har i ettertid blitt forlenget ved flere anledninger. Først ble det vedtatt at lovens virketid skulle forlenges til 1. juli 2023, før loven har blitt gitt ytterligere virketid, til 1. juli 2025. 1

3. januar 2023 sendte Justisdepartementet et forslag på høring vedrørende endringer i konkursloven, dekningsloven og panteloven, hvor hovedformålet var å innføre permanente regler om rekonstruksjon som skal erstatte reglene om gjeldsforhandling i konkurslovens første del og den midlertidige rekonstruksjonsloven. Høringsfristen var 13. april 2023, og saken er pr. oktober 2023 stadig under behandling.

Av sentrale forskrifter kan nevnes forskrift 13. juni 2014 nr. 724 om livsoppholdssatser ved utleggstrekk og gjeldsordning og forskrift 11. mai 2020 nr. 974 om midlertidig unntak fra prioritetsreglene under rekonstruksjon etter midlertidig lov om rekonstruksjon for å avhjelpe økonomiske problemer som følge av utbrudd av covid-19.

Av relevant juridisk teori kan nevnes

  • Kristoffer Aasebø, Leif Petter Madsen og Siv Sandvik, Dekningsloven med kommentarer, Gyldendal, 2015

  • Mads Henry Andenæs, Konkurs, 3. utg., Oslo, 2009

  • Ernst Moe, Praktisk konkurs – bobehandling, Gyldendal Akademisk, 2007

  • Kristian Huser, Gjeldsforhandling og konkurs, bind I, Justisinformasjon A/S, 1987

  • Kristian Huser, Gjeldsforhandling og konkurs, bind II, Justisinformasjon A/S, 1988

  • Kristian Huser, Gjeldsforhandling og konkurs, bind III, Justisinformasjon A/S, 1992

  • Tore Sandvik, Lærebok i materiell konkursrett, Universitetsforlaget, 1985.

  • Thor Falkanger og Aage Thor Falkanger, Tingsrett, 9. utg., Universitetsforlaget, 2022

Få gratis prøvetilgang

Ta kontakt om du vil ha gratis prøvetilgang til Karnov Lovkommentarer

Panteloven

Eierseksjonsloven

Konkursloven

Gjeldsordningsloven

Lønnsgarantiloven

SI-loven

Kredittopplysningsloven

Gjeldsinformasjonsloven

Lov om internasjonale investeringstvistar

Kredittopplysningsforskriften

Gjeldsinformasjonsforskriften

Rekonstruksjonsloven