Till övergripande innehåll för webbplatsen

Lov om klimamål (klimaloven)

Karnov har Norges mest oppdaterte juridiske oppslagsverk med nyskrevne og ajourførte kommentarer til lover, forskrifter, konvensjoner, forordninger og direktiver. Oppslagsverket inneholder også artikler og en rekke norske, svenske og danske fremstillinger – alt lenket opp til Lovdatas kilder. Kommentarene skrives og ajourføres av landets fremste jurister. Karnov tilbyr historiske versjoner av lovkommentarene, så nå kan alle aktører innen rettspleien trygt henvise til en note.

Med Karnov Lovkommentarer blir rettskildene i Lovdata Pro beriket med enda mer verdifullt innhold, slik at du til enhver tid er oppdatert og kan arbeide målrettet og effektivt.

Få gratis prøvetilgang

Ta kontakt om du vil ha gratis prøvetilgang til Karnov Lovkommentarer

Ane Sydnes Egeland

Stipendiat, Universitetet i Oslo

Katrine Broch Hauge

Førsteamanuensis, Universitetet i Oslo

Stjernenote

Stjernenote

Loven hører under Klima- og miljøverndepartementet (KLD). Lovens fulle navn er lov 16. juni 2017 nr. 60 om klimamål (klimaloven). Lovens navn kan gi inntrykk av at loven regulerer spørsmål relatert til klimautfordringer i større bredde enn det som er tilfelle. Loven er likevel viktig fordi man har valgt å lovregulere forpliktelser for de øverste statsmaktene på en måte som man ikke er vant til i norsk sammenheng, og loven kan dermed også sees som et uttrykk for at lovgiver tar klimaproblemene på alvor.

Klimamålene for 2030 og 2050 ble endret med lov 18. juni 2021 nr. 129 om endringer i klimaloven (klimamål for 2030 og 2050).

Loven må sees i sammenheng med Norges internasjonale forpliktelser på klimaområdet, som Norges forpliktelser etter FNs rammekonvensjon om klimaendring, Kyotoprotokollen og nå Parisavtalen og ikke minst Norges samarbeid med EU på klimaområdet.

Flere sentrale artikler på området klimarett er publisert i boken Klimarett (Universitetsforlaget, 2021), med Hans Chr. Bugge som redaktør. Se særlig kapittel 4 («FNs rammekonvensjon om klimaendringer og Kyotoprotokollen»), kapittel 5 («Parisavtalen»), kapittel 13 («EUs klimarett og Norges klimaavtale med EU – en innføring») og kapittel 15 («Klimaloven (lov om klimamål) – og veien dit»). Det er også publisert en kommentarutgave til klimaloven: Elise Johansen, Klimaloven. Lovkommentar, Universitetsforlaget, 2022.

Få gratis prøvetilgang

Ta kontakt om du vil ha gratis prøvetilgang til Karnov Lovkommentarer

Forurensningsloven

Produktkontrolloven

Miljøinformasjonsloven

Klimakvoteloven