Till övergripande innehåll för webbplatsen

Forskrift om adgang til å delta i kystfartøygruppens fiske og enkelte andre fiskerier i 2024 (deltakerforskriften)

Karnov har Norges mest oppdaterte juridiske oppslagsverk med nyskrevne og ajourførte kommentarer til lover, forskrifter, konvensjoner, forordninger og direktiver. Oppslagsverket inneholder også artikler og en rekke norske, svenske og danske fremstillinger – alt lenket opp til Lovdatas kilder. Kommentarene skrives og ajourføres av landets fremste jurister. Karnov tilbyr historiske versjoner av lovkommentarene, så nå kan alle aktører innen rettspleien trygt henvise til en note.

Med Karnov Lovkommentarer blir rettskildene i Lovdata Pro beriket med enda mer verdifullt innhold, slik at du til enhver tid er oppdatert og kan arbeide målrettet og effektivt.

Få gratis prøvetilgang

Ta kontakt om du vil ha gratis prøvetilgang til Karnov Lovkommentarer

Bjørn-Ivar Bendiksen

Partner, SANDS Advokatfirma AS

Stjernenote

Stjernenote

Forskrift 21. desember 2023 nr. 2282 om adgang til å delta i kystfartøygruppens fiske og enkelte andre fiskerier i 2024 (deltakerforskriften) gir nærmere regler om adgangen til å delta, for ett år av gangen, i bestemte fiskeri. Dette gjelder de viktigste kystfiskeriene og den konvensjonelle havfiskeflåten. Forskriften hører under Nærings- og fiskeridepartementet (NFD).

Hvilke fiskerier som omfattes av deltakerforskriften, og krav til deltakeradgang er ramset opp i deltakerforskriften § 1. I forskriftens kapittel 2 er det gitt utfyllende bestemmelser om disse fiskeriene gjennom egne underkapitler.

Disse fiskeriene omtales som deltakerbegrensede fiskerier eller lukkede fiskerier. For å delta i disse må man være tildelt en såkalt deltakeradgang. Dette er en «adgang til å delta i et fiskeri hvor det er fastsatt et største antall fartøy som gis adgang til fiskeriet (lukket gruppe)», jf. deltakerforskriften § 2 bokstav b. I overskriften til lov 26. mars 1999 nr. 15 om retten til å delta i fiske og fangst (deltakerloven) kapittel IV er deltakeradgangen omtalt som «[s]ærlige begrensninger i fiske og fangst m.v.». Lovens system er at de årlige forskriftsfestede vilkårene for å delta må være oppfylt, men det kreves imidlertid ikke at fartøyeier skal søke og tildeles individuelle tillatelser fra år til år, jf. HR-2014-2108-A avsnitt 48.

De årlige adgangsbegrensningene fastsettes med hjemmel i deltakerloven § 21, hvor det kan fastsettes «bestemmelser om vilkår for adgangen til å delta i et bestemt fiske» så fremt «hensynet til ressursforvaltningen, avviklingen av fisket eller lønnsomheten i fisket gjør det nødvendig». Slike forskrifter kan kun gis med virkning for inntil ett år av gangen, derav de årlige deltakerforskriftene. Fra et år til et annet videreføres i praksis i stor grad de samme reguleringer, men normalt med visse justeringer. Se for eksempel Fiskeridirektoratets høringsbrev datert 18. september 2023 for deltakerforskriften 2024.

Deltakeradgang er ikke tilstrekkelig. I tillegg er det krav til ervervstillatelse, jf. deltakerloven kapittel II og forskrift 7. desember 2012 nr. 1144 om ervervstillatelse, registrering og merking av fiskefartøy mv. (ervervstillatelsesforskriften). Kravet til deltakeradgang gjelder i første rekke kystfiskeflåten. En fartøyeier med ervervstillatelse kan etter omstendighetene delta i såkalt åpen gruppe, hvor det i motsetning til lukket gruppe ikke er fastsatt et største antall fartøy. Det kan også fiskes med grunnlag i en spesiell tillatelse, som typisk gjelder havfiskeflåten, jf. deltakerloven kapittel III og forskrift 13. oktober 2006 nr. 1157 om spesielle tillatelser til å drive enkelte former for fiske og fangst (konsesjonsforskriften). For en oversikt over tillatelsessystemet se blant annet Svein Kristian Arntzen, Kvotesystemet 2022, Universitetsforlaget, 2023, Eirik Wold Sund og Tore Fjørtoft, «Tillatelser til kommersielt fiske», Tidsskrift for forretningsjus, 2018/1 s. 23–106 og Vidar Landmark, «Fiskekonsesjoner og rettigheter», Arctic Review on Law and Politics, 2/2011 s. 184–198.

Sistnevnte omtaler forholdet mellom deltakeradganger og spesielle tillatelser (konsesjoner) slik:

«Det som skiller denne formen for adgangsbegrensning fra konsesjonsordningene, er altså blant annet tidsbegrensningen. Mens en konsesjon tildeles en eier for ett bestemt fartøy og består så lenge eieren eier dette fartøyet eller inntil tillatelsen blir trukket tilbake, har vilkårene for å delta i kystflåtens adgangsbegrensede fiskerier gyldighet bare dette året.

Tidsbegrensningen er absolutt, men dette er ikke til hinder for at vilkårene er like fra år til år. Dette er uttrykkelig påpekt i merknadene til § 21 i lovproposisjonen.

Ved første gangs innføring av en slik årlig adgangsbegrensning i et fiskeri har hovedvilkåret for å få delta uten unntak vært at man har deltatt i det aktuelle fiskeriet i ett, to eller tre forutgående kvalifiseringsår, eventuelt med fangst over et visst kvantum. Hensikten med dette har vært å ivareta hensynet til videreføring av igangværende virksomhet og eiers og mannskapets behov for å drive dette fisket. De som har basert seg på inntekt fra dette fisket, får fortsette.

Etter at det aktuelle fisket har vært adgangsbegrenset noen år, har som regel kravet om å ha fisket i fastsatte kvalifiseringsår blitt erstattet av et krav om å ha hatt adgang til å delta i samme gruppe foregående år. Det innebærer at gruppen er lukket; det er den samme gruppen som blir videreført år etter år – gitt at de fortsatt oppfyller de øvrige vilkårene.»

En deltakeradgang tildeles fartøyets eier for ett bestemt fartøy. Ved blant annet salg eller utskiftning av fartøy må det søkes og tildeles ny konsesjon, se deltakerforskriften kapittel 3. Leiefartøyordningen gir også viktige tidsbegrensede unntak fra hovedregelen i tilfeller av forlis, havari eller kontrahering av nybygg. Se Nærings- og Fiskeridepartementets instruks datert 8. januar 2018 med retningslinjer for leiefartøyordningen.

Få gratis prøvetilgang

Ta kontakt om du vil ha gratis prøvetilgang til Karnov Lovkommentarer